Lucas Riechert - Donderdag 30 Maart 2023

Vorig jaar waren duurdere smartphones voor het eerst populairder dan goedkopere toestellen

Vorig jaar was er een lichte groei te zien in het aantal verkochte luxere smartphones. Voorheen werden voornamelijk goedkopere modellen verkocht, maar daar is nu dus verandering in gekomen. 

Verkoop smartphones vorig jaar gedaald

Bekend is dat de totale verkoop van smartphones vorig jaar een daling heeft meegemaakt, onder andere door de wereldwijde economische situatie en bijvoorbeeld ook het strenge COVID beleid in China. Desondanks is de verkoop van premium smartphones, de luxere modellen, wel wereldwijd gegroeid. Het gaat hierbij om toestellen met een prijs van minimaal 600 dollars of meer, volgens marktonderzoeker Counterpoint. Voor het eerst sinds de geschiedenis van de smartphone was het merendeel (55%) van de verkochte smartphones een duurder toestel. 

Analisten zien meerdere verklaringen voor de groei in het duurdere segment. Zo zijn consumenten van duurdere toestellen bijvoorbeeld vaak minder vatbaar voor economisch slechtere tijden. 

Smartphone steeds belangrijker in dagelijks leven

De trend van groei in het duurdere segment was ook al gaande voor de huidige economische recessie. Dit komt volgens analisten onder andere door het groeiende belang van een smartphone. De mensheid gebruikt smartphones steeds meer en willen hier gemiddeld ook meer voor betalen omdat het zo’n belangrijk onderdeel van ons leven is geworden. Het hardst groeiende segment vorig jaar was dan ook de smartphone van 1000 dollars of meer, met een groei van 38% in vergelijking tot 2021. 

Vooral Apple profiteert van deze ontwikkeling

De groei die plaatsvindt in het duurdere segment is voornamelijk goed voor de portemonnee van Apple. Het bedrijf was namelijk vorig jaar goed voor ongeveer 75% van de verkochte toestellen in het premium segment, tegenover 71% het jaar ervoor. Samsung leverde vorig jaar juist in en komt met 61% op de tweede plek. De derde en vierde plek worden bekleed door Huawei en Xiaomi, met 3 en 1% van de verkochte toestellen boven de 600 dollar. Zoals we eerder meldden heeft Counterpoint eerder al het succes van de iPhone gemeld met de top tien best verkochte smartphones van vorig jaar. Hiervan waren acht van de tien toestellen een iPhone, met voornamelijk de duurdere toestellen bovenaan de lijst.

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »