Lucas Riechert - Zondag 20 November 2022

Qualcomm heeft de nieuwe mobiele processor Snapdragon 8 Gen 2 onthuld

Het zat eraan te komen; de nieuwe mobiele processor van Qualcomm! En eindelijk komt deze eraan tegen het einde van het jaar, de Snapdragon 8 Gen 2. Deze mobiele processor is voor smartphones die op Android draaien en zal een nieuwe high-end processor worden. Lees gauw meer over deze nieuwe chip! Kleine waarschuwing; het gaat een beetje technisch worden. 

Specificaties 

In principe passen alle fabrikanten van high-end Android toestellen de Snapdragon 8x-processor van Qualcomm toe. Denk hierbij aan toestellen van onder andere Samsung, Xiaomi en Motorola. Het is daarom ook niet verbazingwekkend dat Qualcomm deze telefoon producenten noemt in hun persbericht over de nieuwe processor. Net zoals de voorganger, de Snapdragon 8 Gen 1, is de Gen 2 gebouwd op het 4nm procédé van TSMC. Qualcomm hoopt een flinke snelheidswinst te behalen door het toepassen van een nieuw ARM-ontwerp en hogere kloksnelheden. 

De octa-core Snapdragon 8 Gen 2 processor bestaat uit één Prime core op maximaal 3.2 GHz (ARM Cortex-X3), vier krachtige performance cores op 2.8 GHz (ARM Cortex A715) en drie zuinige Efficiency cores op 2.0 Ghz (ARM Cortex A510). Zo, dat was nogal een mond vol.

Snellere AI engine 

Qualcomm zegt dat de nieuwe processor 10% sneller gaat zijn en 30% efficiënter. Daarnaast wordt de nieuwe processor 40% energie zuiniger. Hierdoor zullen bijvoorbeeld games op je telefoon een stuk soepeler gaan draaien. Maar waar de Snapdragon 8 Gen 2 vooral in uitblinkt zijn AI-berekeningen. De software die van de AI-engine gebruik maakt is tot 4.35x sneller dan bij de voorganger. Daarnaast krijgt de Snapdragon 8 Gen 2 een nieuwe X70 5G-modem en ondersteunt deze WiFi 7. De nieuwe soc ondersteunt LP-DDR5x werkgeheugen tot maximaal 4200 MHz, bij de vorige generatie was dat nog maximaal 3200MHz. Net zoals bij de voorganger ondersteunt de chip maximaal 16GB aan werkgeheugen. Ook wordt voor het eerst de AV1 codec ondersteunt voor video playback van 8K HDR-beelden op 60 frames per seconde. 

Snapdragon 8 Gen 2 waarschijnlijk geoptimaliseerd voor de Samsung Galaxy S23 Ultra

Qualcomm claimt dat we de chipset gaan terug zien in toestellen van onder andere Samsung, Motorola, Asus, Honor, OnePlus, Redmi, Sony, OPPO, Vivo en Xiaomi. Geruchten gaan nu dat de aankomende Galaxy S23 gaat draaien op de Snapdragon 8 Gen 2. Dit zou kunnen kloppen aangezien de Gen 2 geoptimaliseerd is voor Samsung’s ISOCELL HP3 sensor. Deze 200 megapixel camerasensor komt waarschijnlijk in de S23 Ultra. 

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »