Lucas Riechert - Maandag 9 Januari 2023

Meer gedoe binnen Xiaomi: topmannen waaronder de directeur stappen op

Het gaat momenteel niet lekker bij Xiaomi, zoals we vorige week al meldden. Toen waren er grote ontslagrondes aangekondigd, maar nu stappen ook mensen in de top van het bedrijf op. Zo stapt directeur Wang Xian op, net als twee oprichters van de Chinese tech-gigant. Dit zou plaatsvinden vanwege de tegenvallende resultaten van afgelopen jaar. 

Misère bij Xiaomi

Vanwege de tegenvallende resultaten van vorig jaar stappen drie topmannen binnen het bedrijf op, zo meldt onder meer de Financial Times. President Wang Xiang wordt vervangen door Lu Weibing, die afgelopen jaren de directeur was bij dochteronderneming Redmi. Ook vertrekken twee andere mede-oprichters van Xiaomi, Hong Feng en Wang Chuan. 

Een van hen schreef in een interne brief dat Xiaomi momenteel met veel moeilijkheden wordt geconfronteerd. 

Ingestorte verkoop

Het Chinese bedrijf zag drie kwartalen lang de omzet en winst dalen en heeft onder andere last van hinder door de strenge corona maatregelen binnen het land. Ook is de economie binnen China verslechterd, waardoor consumenten minder uitgeven. In het derde kwartaal daalde de omzet van Xiaomi met bijna 10% op het gebied van smartphones. Ook andere telefoonfabrikanten zien dat de verkoop in China aan het kelderen is. In de maand oktober 2022 daalde de verkoop van smartphone toestellen in het land zelfs met 27%. 

Aangekondigde ontslagronde

Zoals we vorige week in deze blog aangaven worden er binnen Xiaomi in een ontslagronde enkele duizenden werknemers ontslagen. Dit is volgens het bedrijf een “routinematige personeel optimalisatie en organisatorische stroomlijning”. Dit komt vaker voor in China, ontslagen onder het mom van bedrijfsoptimalisatie. In september had het bedrijf nog ruim 35.000 medewerkers, waarvan 32.000 hiervan in thuisland China. Op de wereldmarkt qua smartphones is Xiaomi de nummer drie, achter Samsung en Apple. Vorig jaar stak het bedrijf overigens nog ruim een miljard in de ontwikkeling van elektrische auto’s. In totaal zou het bedrijf namelijk rond de 8.5 miljard willen investeren in elektrische voertuigen. De eerste auto van het merk zou in 2024 op de markt moeten komen, maar het is voor nu nog onduidelijk of deze plannen ook gaan worden waargemaakt. 

Wat vind jij van de smartphones van Xiaomi, heb jij er een? 

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »