Lucas Riechert - Dinsdag 17 Januari 2023

iPhones en Android toestellen binnenkort oplaadbaar met één magnetische lader

Het WPC (Wireless Power Consortium) komt dit jaar met een nieuwe versie van de Qi-standaard voor draadloos opladen. Deze Qi2 standaard is volgens het WPC gebaseerd op de Apple MagSafe-techniek. De eerste Qi2 producten gaan waarschijnlijk eind dit jaar uitkomen. Lees hier gauw meer over wat dit betekent voor de toekomst van draadloos opladen! 

Qi

Momenteel is Qi de standaard voor het draadloos opladen van toestellen, draadloze oordopjes en andere elektronische apparaten. Zolang er Qi op de verpakking staat weet je dat de lader met elk apparaat samenwerkt. De groep achter Qi, het bovenstaand genoemde WPC, werkt nu dus aan de opvolger hiervan en bouwt daarmee verder op de MagSafe technologie van Apple uit 2020. Bij MagSafe wordt een draadloze oplader gecombineerd met, zoals de naam al een beetje verklapt, magneten. Hierdoor zit de draadloze lader altijd precies op de ontvanger in het toestel. Hierdoor laadt het toestel optimaal op: draadloos laden gaat namelijk trager als de lader niet precies in het midden ligt en kost dan ook meer energie. 

Qi2

De nieuwe Qi2 wordt dus ontwikkeld in samenwerking met Apple. Het is daarom goed denkbaar dat de Qi2 lader straks gaat werken met Android toestellen alsook iPhones, volgens een woordvoerder van het WPC. Als de grote smartphone fabrikanten straks allemaal de Qi2 standaard ondersteunen zullen veel van de laders inwisselbaar zijn tussen verschillende smartphones, wat erg handig is voor consumenten, zeker voor bijvoorbeeld gezinnen met Android en Apple smartphones.  

Nog sneller draadloos laden, maar pas aan het eind van 2023 

De eerste versie van de Qi2 is voornamelijk bedoeld voor toestellen met een maximaal laadvermogen van 15W. Als deze eerste versie voltooid is gaat het WPC verder met een volgende versie met hoger laadvermogen. Deze standaard wordt dan volgens het WPC mogelijk ook uitgebreid naar elektronische apparaten zonder plat laadoppervlak, zoals smartwatches. Het is nog niet duidelijk of bestaande iPhones met MagSafe straks ook kunnen gebruik maken van Qi2, en of bestaande MagSafe accessoires geschikt zijn voor smartphones met Qi2. De eerste versie van de Qi2 zou ergens halverwege dit jaar worden voltooid en de eerste smartphones en opladers met Qi2 zouden ergens “voor de feestdagen” moeten gaan verschijnen. 

Kijk jij ook uit naar deze nieuwe technologie?

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »