Lucas Riechert - Donderdag 4 Mei 2023

iPhone 15 Pro krijgt toch wel nog ‘ouderwetse’ knopjes

Het lijkt erop dat de iPhone 15 Pro alsnog wel de “traditionele” bewegende knopjes krijgt om het volume mee aan te passen, zoals de iPhones nu ook hebben. Er werd eerder beweerd dat deze knoppen vervangen worden door ‘vaste’ toetsen met een haptische motor, zoals bij de oude homebutton van iPhones. Lees hier meer waarom. 

Toch geen druksensor met haptische motor

Volgens de altijd goed geïnformeerde Ming-Chi Kuo trekt Apple zich dus terug van de volumeknoppen die zouden worden vervangen met toetsen die niet bewegen. De aanraaksensor die ziet wanneer je de knoppen aanraakt, waarna een trilmotor (haptische motor) de illusie geeft van een knopdruk, komt er dus niet. Je kunt deze techniek vergelijken met bijvoorbeeld de iPhone 7 die dat ook deed bij de thuisknop, of bijvoorbeeld de MacBooks bij de touchpad. Het maken van dit soort knoppen is aardig complex maar brengt zeker ook voordelen met zich mee. Zo bewegen ze bijvoorbeeld niet als je ze indrukt waardoor ze niet zo snel kapot zullen gaan. Omdat ze dus ook niet bewegen hoeven er ook geen gaten in het frame van de telefoon te worden gemaakt, scheelt weer werk en zo kan Apple de iPhone nog waterbestendiger maken. 

Apple heeft technische problemen

Volgens Kuo doet Apple dit toch niet vanwege technische problemen. Hierdoor zouden de knoppen niet op tijd klaar zijn voor de massaproductie van de volgende iPhones. Hierdoor wordt er dus weer gekozen voor de klassieke toetsen om aan de vraag te kunnen voldoen. Het is algemeen bekend dat Kuo nauwe banden heeft binnen de productieketen van Apple, zo wist hij al meerdere onaangekondigde producten van tevoren te verklappen op correcte wijze. We gaan er dus van uit dat hij nu weer gelijk heeft.

USB-C en andere veranderingen

Verder lijkt het erop dat het ontwerp van de iPhone 15 op kleine punten gewijzigd gaat worden. Zo gaat volgens ingewijden het pilvormige cameragat bovenaan het scherm (Dynamic Island) toegepast worden op alle iPhone 15 modellen, in plaats van bij alleen de Pro toestellen. Dat zou leuk nieuws zijn, omdat het Dynamic Island erg goed ontvangen wordt. Terzijde van dat krijgen alle iPhone 15 toestellen naar alle waarschijnlijkheid een USB-C aansluiting. De Europese Unie eist namelijk dat alle smartphones dezelfde verbindingspoort gaan krijgen, waardoor Apple de Lightning-aansluiting dus moet stoppen. Zoals gewoonlijk zal Apple de nieuwe iPhone 15 toestellen aankondigen rond september. 

Wij zijn in elk geval erg benieuwd naar de nieuwe iPhone 15 toestellen! 

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »