Lucas Riechert - Woensdag 28 December 2022

Flinke ontslagronde bij Xiaomi

Tech Fabrikant (en gigant) Xiaomi schrapt bij een grote ontslagronde duizenden banen. Het Chinese bedrijf heeft erg veel last van het sterk dalende verkoop van smartphones in China en de corona crisis. Lees hier meer over dit nieuws. 

Flinke krimp

Dit nieuws komt van de Hongkongse krant South China Morning Post. Sociale media in China zijn volgens de krant “overspoeld” met berichten van Xiaomi werknemers die hun baan helaas zijn kwijtgeraakt. Hierbij vielen de meeste ontslagen bij de bedrijfstakken die gericht zijn op smartphones en andere online diensten. Xiaomi, een van de grootste bedrijven in de smartphone wereld en andere gadgets, had in september 2022 nog ruim 35.000 werknemers, waaronder 32.000 hiervan in China. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegenover de Hongkongse krant dat het bedrijf een “routinematige personeel optimalisatie en organisatorische stroomlijning” heeft doorgevoerd dat slechts “minder dan 10% van het personeel” betreft. In China worden wel vaker ontslagrondes uitgevoerd onder het mom van “bedrijfsoptimalisatie” om zo controle van toezichthouders te ontlopen. Een Chinees mediakanaal, Jemian, meldt echter dat het personeelsbestand van het bedrijf met wel minstens 15% zal krimpen. 

Verminderde vraag smartphones in China

Xiaomi heeft dit jaar veel last van een ingezakte vraag naar smartphones, onder andere door de strikte corona maatregelen in China. Daardoor daalde de omzet en winst van het bedrijf de afgelopen kwartalen fors. Zo was de omzet van het afgelopen kwartaal bijna 10% afgezakt in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. De omzet van smartphones, die bij Xiaomi ongeveer 60% van de totale omzet is, daalde met 11% op jaarbasis. Dit nieuws volgt een week na de onthulling van de nieuwe Xiaomi 13 serie. Wereldwijd gezien is Xiaomi momenteel de nummer drie op de smartphonemarkt, achter Samsung en Apple. Als doel had het bedrijf om in 2024 de nummer 1 te worden. Door de groei van andere Chinese concurrentie zoals Honor en Vivo raakte Xiaomi een flink stuk van zijn marktaandeel kwijt. Bovendien heeft Xiaomi net als andere Chinese bedrijven last van een recente maatregel van India, dat Chinese fabrikanten laat verbieden om in het land apparaten goedkoper dan 150 dollar te verkopen. 

Niet enige techreus met ontslagrondes

Xiaomi is niet het enige grote techbedrijf dat flinke ontslagrondes toepast. Zo heeft Amazon naar verluid de grootste ontslagronde in de geschiedenis van het bedrijf gehad waarbij 10.000 mensen hun baan zijn kwijtgeraakt. Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook en WhatsApp, ontsloeg onlangs 11.000 medewerker en ook Elon Musk heeft onlangs de helft van het Twitter personeel de laan uitgestuurd. 

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »