Lucas Riechert - Woensdag 8 Februari 2023

Europese Unie dwingt dat apps in de Google Play Store in de gehele EU te downloaden zijn

Google wordt gedwongen door de Europese Unie om alle apps in de Google Play Store downloadbaar te maken in de gehele EU. Op dit moment is dat niet zo, omdat ontwikkelaars apps van een zogenaamde “geoblock”  kunnen voorzien. Ook doet Google nog andere concessies op het gebied van Flights en Hotels. Lees hier meer over dit nieuws! 

Druk van toezichthouders neemt toe 

Concessies van Google zijn er gekomen na druk van toezichthouders in onder andere Nederland en België. Deze begon steeds meer en meer toe te nemen. Zo zijn de Nederlandse ACM en de belgische FOD Economie samen opgetrokken om dit te bewerkstelligen. Terzijde van het feit dat apps nu overal in Europa beschikbaar komen, moet het ook gemakkelijker worden om contactgegevens voor ontwikkelaars en voor Google te vinden. Daarnaast zegt Google dat ze beloven om duidelijker te zijn op pagina’s voor Flights en Hotels. Google is dus flink aangepakt door meerdere partijen op het gebied van transparantie. 

Google Flights en Hotels

Momenteel gebruikt Google op zijn Flights pagina niet de uiteindelijke prijs als prijs bij de sortering, omdat het gaat om de kale prijs zonder bijvoorbeeld het meenemen van handbagage of ruimbagage. Dit kan verwarrend zijn voor consumenten, omdat ze niet een exacte idee van de prijs hebben. Bij Google’s Hotels pagina gebruikt Google reviews die het niet geverifieerd heeft, waardoor het bedrijf niet kan uitsluiten of het gaat om valse reviews. Daarover gaat Google nu dus transparanter handelen. Deze concessies komen dus na klachten die toezichthouders hadden, maar lossen die niet totaal op. Zo wilden toezichthouders dat Google geoblocking helemaal onmogelijk zou maken, maar in plaats daarvan gaat het bedrijf duidelijker maken hoe gebruikers van land kunnen wisselen om een app toch te kunnen installeren. 

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »