Lucas Riechert - Donderdag 23 Maart 2023

Apple zet in op investeringen in Duitsland en India om minder afhankelijk te worden

We hebben al eerder geschreven over het feit dat Apple steeds minder afhankelijk wil worden van externe partijen. Zo dook onlangs het nieuws op dat Apple fors aan het investeren is in een iPhone fabriek in India. Daarnaast krijgt een chip-laboratorium in het Duitse München een flinke investering van Apple van 1 miljard euro. Lees hieronder meer waarom Apple hiermee bezig is. 

Minder afhankelijk van China  

Door te investeren in eigen chipmakers, schermen, enzovoorts wil Apple zijn afhankelijkheid van China verkleinen. Zo kon Apple vorig jaar niet volledig voldoen aan de vraag van nieuwe iPhones omdat in China fabrieken gesloten waren door COVID-19 uitbraken. Door de strikte regels lag daar al het werk stil. Om die reden is Apple steeds meer bezig met verschillende productiepartners buiten China om, bijvoorbeeld in India en Vietnam. 

Een van de grotere Apple leveranciers (Foxconn) had al reeds een iPhone fabriek in India, die nu dus wordt uitgebreid. Zo investeert Apple ongeveer 700 miljoen dollar in deze fabriek, meldt Bloomberg. Apple zou in de Indiase fabriek ook onderdelen van iPhones willen maken, iPhones in elkaar willen laten zetten en als de bronnen niet liegen zelfs bezig gaan met auto’s. 

Flinke investering van Apple in München, Duitsland

Daarnaast gaat Apple een investering van wel 1 miljard euro doen in zijn Europese Silicon Design Center in München, zo valt te lezen op Apple’s eigen website. Het Design Center werd ongeveer twee jaar geleden door Apple aangekondigd en opgericht waar toen ook al een investering van ongeveer 1 miljard euro mee gemoeid was. Hier komt nu dus nog een extra miljard euro bovenop. Met deze extra investering wil Apple meer R&D (onderzoek & ontwikkeling) centra gaan opzetten in München. Waar Apple in Azië voornamelijk investeert in productie en fabricage wordt er in het westen meer geïnvesteerd in innovatie, technologie en onderzoek. 

Apple’s eigen chips

De afgelopen jaren stak het bedrijf ook al veel geld en mankracht in de productie van eigen chips, wat nu zijn vruchten lijkt af te werpen. Bijna alle Apple apparaten worden nu geleverd met een eigen Apple-chip. Deze chips zijn meestal een stuk sneller en zuiniger dan die van de concurrentie en het is aannemelijk dat de winstmarge van Apple ook een stuk groter is dan met externe chips. Onlangs zei Apple topman Tim Cook nog: “onze technici in Duitsland lopen voorop als het gaat om innovatie en het bedenken van nieuwe technologie die de kern vormen van onze producten”. Hij voegde er ook aan toe dat Apple al meer dan 40 jaar in München is gevestigd en dat ze nog nooit zo enthousiast zijn geweest over wat de toekomst te bieden heeft. Wij zijn in elk geval ook erg benieuwd wat de toekomst in petto heeft voor Apple!

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »