Lucas Riechert - Dinsdag 17 Januari 2023

Apple wil beginnen met eigen schermen en chips maken

Vanaf 2024 is Apple van plan om zijn eigen microLED-schermen te gaan gebruiken in apparaten. Dat meldt Bloomberg journalist Mark Gurman. Zo zou Apple mogelijk vanaf volgend jaar al zijn eigen eerste schermen gaan introduceren in de nieuwe Apple Watch. Hiermee wil Apple minder afhankelijk worden van leveranciers zoals LG en Samsung. Daarnaast wil het bedrijf ook zijn eigen chips gaan produceren. 

Minder afhankelijk raken van leveranciers 

Al jaren is Apple een van de grootste afnemers van beeldschermen bij bedrijven zoals LG en Samsung, die nu worden gebruikt in praktisch alle Apple producten. Van de iPhones tot Apple Watches, van MacBooks tot de iPads. Hier zou Apple graag verandering in willen brengen door voortaan zijn eigen schermen te produceren. Hierbij moet het eerste scherm mogelijk volgend jaar al in dienst treden, in de nieuwe Apple Watch. Dit zal dan gaan om een microLED-scherm, een veelbelovende techniek die nu al wordt gezien als de opvolgers van OLED. De microLED techniek heeft dezelfde hoge contrasten en volle kleuren van OLED maar met een hogere helderheid en geen inbrandgevaren. Volgens ingewijden ziet het eruit “alsof de beelden bovenop het glas zijn geverfd”. 

Testfase 

Momenteel produceert Apple een klein aantal van deze schermen voor testdoeleinden. Volgens Gurman doet het bedrijf dit in een eigen fabriek vlakbij het hoofdkantoor in Cupertino, Californië. Zo heeft Apple de schermen zelf gemaakt en ook een eigen productieproces uitgewerkt, hoewel als het gaat om massaproductie dit waarschijnlijk moet worden uitbesteed aan een externe leverancier. Momenteel is microLED nog vrij duur om te produceren echter wordt er verwacht dat net als bij OLED dat de prijzen zullen dalen naarmate de productie vergroot wordt. Vandaar dat Apple op het kleinste formaat scherm zou beginnen, namelijk die van de Apple Watch. Daarna zouden iPhones, iPads en op de langere termijn ook de iMacs moeten volgen. Deze overstap zou vooral pijnlijk zijn voor LG, dat 36% van zijn (scherm)omzet krijgt uit het verkopen van schermen aan Apple. Voor Samsung is dat wat kleiner, die halen namelijk 7% van hun scherm omzet uit Apple. 

Ontwikkelen van eigen chips

Daarnaast wil Apple mogelijk volgend jaar ook de overstap maken op een eigen chip volgens Bloomberg. Het gaat daarbij om een modem voor onder andere mobiel internet via 5G. Ook voor chips voor WiFi en bluetooth wil Apple minder afhankelijk worden. Op langere termijn zou Apple één chip willen maken die alles combineert; het internet, WiFi en bluetooth. Een gecombineerde chip zou het voor apparaten een stuk efficiënter en zuiniger maken waardoor de batterij langer meegaat. Hierdoor krijgt het bedrijf meer vrijheid in het ontwerp van zijn apparaten zonder dat het voor onverwachte verrassingen komt te staan. Zo werden bijvoorbeeld in het verleden MacBooks veel heter dan verwacht omdat de chips van Intel warmer werden dan vooraf berekend. 

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »