Lucas Riechert - Maandag 6 Maart 2023

Apple werkt aan nieuwe Apple Watch die bloedglucose kan meten zonder bloed te hoeven prikken

Goed nieuws voor mensen met diabetes: Apple werkt namelijk aan een glucosemeter zonder dat je bloed hoeft te prikken! Apple boekte recent al vooruitgang met nieuwe technologie die dit mogelijk maakt en lijkt dit nu te gaan gebruiken in de toekomstige Apple Watch modellen. Het is niet makkelijk om zo’n soort functie te ontwikkelen, maar dankzij nieuwe technologie is dit nu toch gelukt. Lees hier snel meer over dit interessante nieuws!

Bloomberg bronnen

Apple werkt al jaren aan een glucosemeter voor de Apple Watch, volgens bronnen van Bloomberg. Met deze meter zouden gebruikers met diabetes de gehele dag door hun bloedsuikerspiegel kunnen checken zonder te hoeven prikken voor bloed. Volgens Bloomberg werken er honderden medewerkers aan het project en zijn er nog wel jaren werk nodig om dit te realiseren. Als Apple het voor elkaar krijgt zou de technologie een miljardenindustrie op zijn kop kunnen zetten. In Amerika heeft ongeveer 1 op de 10 personen diabetes. In Nederland gaat het om ongeveer 1,2 miljoen mensen. 

Deze mensen gebruiken nu apparaten die in de huid prikken voor een bloedmonster. Als Apple dit voor elkaar krijgt is dat slecht nieuws voor de farmaceutische industrie, dat miljarden verdient met producten die gericht zijn op diabetespatiënten. 

Technologie met lasers

Volgens Bloomberg gebruikt Apple de zogenaamde “silicium fotonica” technologie en een meetproces genaamd optische “absorptie spectroscopie”. Met deze technologie schijnen lasers met bepaalde golflengtes licht op een gebied onder de huid. Het licht wordt dan teruggekaatst naar een sensor die de glucoseconcentratie weergeeft. Een algoritme bepaalt vervolgens de bloedglucosewaardes. Deze technologie zou Apple al op honderden mensen hebben getest. Pas recentelijk heeft Apple geconcludeerd dat de technologie levensvatbaar is, maar het moet nog wel verkleind worden tot een omvang die in de Apple Watch zou passen. Het prototype waar Apple nu mee werkt is ongeveer net zo groot als een iPhone. De Taiwanese fabrikant TSMC levert de chips voor deze nieuwe technologie. Apple medewerkers die aan het project werken zijn onderdeel van de zogenaamde “Exploratory Design Group”. 

Waarschuwen voor prediabetes 

Volgens Bloomberg is een van de doelen om mensen ook te gaan waarschuwen die prediabetisch zijn. Dit is een voorfase van diabetes type 2. Deze groep mensen zou dan nog hun levensstijl kunnen aanpassen om te voorkomen dat ze daadwerkelijk diabetes krijgen. Apple is overigens niet het eerste bedrijf dat technologie ontwikkelt voor het meten van bloedglucose zonder bloedprikken. Zo kondigde Google in 2014 aan plannen te hebben voor slimme contactlenzen die bloedglucose kunnen meten door middel van tranen. Echter trok Google de stekker uit dit project in 2018. 

De gezondheidsfuncties van Apple Watch

De Apple Watches beschikken over vele gezondheidsfuncties. Zo kunnen de huidige Apple Watches hartfilmpjes (ECG’s) maken en beschikken ze ook over een hartslagsensor. Ook kun je lichaamstemperatuur en het zuurstofgehalte in bloed meten. Met deze nieuwe functie erbij in de toekomst begint de Apple Watch echt dé ultieme gezondheid ‘must have’ te worden!

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »