Lucas Riechert - Woensdag 28 December 2022

Apple vernieuwt Kaarten in Nederland en gaat externe appwinkels toestaan

Twee updates van het Apple front: het bedrijf heeft de kaarten van zijn Kaarten-app in Nederland totaal vernieuwd. Zo hebben ze veel meer detail en kun je de omgevingen via 360 graden foto’s bekijken. Daarnaast gaat Apple vanaf 2024 andere aanbieders toestaan op iPhones in de appwinkel. Dit vanuit de druk van de Europese Unie die grotere tech-giganten strengere regels oplegt. 

Apple Maps

Tot nu toe gebruikte Apple kaarten die het bedrijf zelf maakte op basis van gegevens van onder andere TomTom. Daar is verandering in gekomen: de afgelopen jaren stuurde het bedrijf zijn eigen auto’s en vliegtuigen over en door heel Nederland en omringende landen die met camera’s en allerlei sensoren nieuwe informatie hebben verzameld. Hierdoor zijn veel gedetailleerdere kaarten gemaakt die nu ook zijn uitgerold voor de Nederlandse Apple consumenten. Er is geen update hiervoor nodig, ze worden aan de kant van Apple vanzelf bijgewerkt. Dat is ook meteen een voordeel van de nieuwe kaarten, ze worden snel geupdate als er een verkeerssituatie verandering is. Ook bieden de nieuwe kaarten veel meer detail. Groene gebieden zijn bijvoorbeeld veel beter te herkennen met een onderscheid tussen parken, bossen, golfbanen en sportcomplexen. Ook is het water nauwkeuriger aangegeven met details bij kades, kustlijnen, rivieren en stijgers. Ook zijn steden en dorpen veel gedetailleerder en bijvoorbeeld winkelgebieden geel ingekleurd (voorheen waren ze nauwelijks te onderscheiden van andere gebouwen op kaarten). Je kunt de kaarten in 3D bekijken om zo ook alle gebouwen individueel te zien en onderscheiden. Nederland is nu ook in 360 graden te bekijken met foto’s, met de functie “Kijk Rond” en doet denken aan Google Streetview. 

Betere autonavigatie, fietskaarten komen eraan

Door de invoering van deze nieuwe kaarten is de navigatie voor in de auto ook een stuk gedetailleerder. Zo zien gebruikers nu maximumsnelheid en kan ook spraakhulp worden ingeschakeld en daar naar verwijzen tijdens het rijden. In plaats van “Sla linksaf over 300 meter” zegt de navigatie nu “Sla linksaf bij het volgende verkeerslicht” omdat de app weet dat daar nu een verkeerslicht staat. Er wordt ook rekening gehouden met de aankomst, zodat gebruikers niet tot de de rand van een winkelgebied of parkeerterrein worden geleid, maar echt tot de bestemming. Navigatie voor fietsen ontbreekt helaas nog in Nederland. Echter denken we wel dat de update van de kaarten een basis heeft gelegd voor ook fietskaarten, die volgens Apple hoog op de lijst staat voor toekomstige vernieuwingen. 

Externe appwinkels toegestaan voor iPhone vanaf 2024 

Volgens Bloomberg treft Apple voorbereidingen voor externe appstores binnen iOS. Tot nu toe heeft Apple dit altijd geweigerd, consumenten kunnen alleen apps downloaden via de Apple App Store. Echter lijkt hier nu verandering in te komen vanwege de nieuwe EU regelgeving die in 2024 wordt verwacht. Zo zijn Apple medewerkers druk bezig met voorbereidingen om “bepaalde onderdelen” van Apple platforms open te stellen voor buitenstaande partijen. Dit om uiteindelijk iPhone en iPad gebruikers in staat te stellen om buiten de Apple App Store apps te kunnen installeren via andere aanbieders. Voor deze apps geldt dan ook niet de 30% commissie die Apple momenteel rekent voor apps in de App Store. Vooralsnog zou Apple alleen deze wijziging willen invoeren binnen de Europese Unie. Vanaf 2024 moeten grote techbedrijven zich namelijk houden aan het nieuwe Europese wetten pakket de Digital Markets Act

Ga jij als Apple gebruiker ook apps downloaden vanuit externe appwinkels of hou je het bij de Apple App Store? 

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »