Veelgestelde Vragen
0
Lucas Riechert - Zaterdag 24 September 2022

EU-plan 5 jaar updates en beveiliging

Europese regelgeving

 Volgens nieuwe wetgeving en een plan vanuit de Europese Commissie moeten smartphones en tablets minstens vijf jaar beveiligingsupdates krijgen. Fabrikanten moeten ook de benodigde onderdelen voor reparaties vijf jaar lang kunnen aanbieden. Lees hier meer over de nieuwe regelgeving en wat er allemaal bij komt kijken.

Een nieuw voorstel vanuit de Europese Commissie betreft milieuregels voor toestellen en tablets. Op deze manier moet het gebruik van producten verlengd worden, zodat je niet elke twee jaar een nieuw toestel nodig hebt. Ook kunnen producten op deze manier makkelijker gerepareerd worden en vaker gerecycled. Het verlengen van de levenscyclus van smartphone toestellen en tablets naar vijf jaar zou neerkomen op hetzelfde als het verwijderen van vijf miljoen auto’s van de weg, volgens de EU. Ook moeten smartphones en tablets vijf jaar lang beveiligingsupdates kunnen krijgen en moeten fabrikanten minimaal vijftien onderdelen kunnen blijven leveren binnen vijf werkdagen. Denk hierbij aan het scherm, camera’s en accu’s. Dit moet ook vijf jaar lang beschikbaar zijn voor consumenten. Daarnaast komen er maximumprijzen op onderdelen, dat moet het repareren van de toestellen aantrekkelijk maken. Verder wordt er gepleit voor een versoepeling van het gratis vervangen van de batterij van een toestel. 

Energielabels en encryptie

Terzijde van de bovenstaande regelgeving staat er in het voorstel een gedeelte over energielabels. Zo wil men dat er energielabels komen voor smartphones en tablets. Deze labels geven de waarschijnlijke levensduur van de batterij aan en bevat ook informatie over de bescherming van een toestel tegen water, stof en valbestendigheid. Zo wordt het nog transparanter voor de consument hoe het nou precies zit met zijn of haar gekochte toestel. Daarnaast wil de Europese Commissie dat de gegevens van consumenten op toestellen standaard worden versleuteld met een willekeurige encryptiesleutel. 

Gebruikers moeten ook de functie hebben om deze op een veilige manier te wissen en daarna een nieuwe encryptiesleutel te genereren. Dat moet het proces om gegevens te verwijderen vergemakkelijken en zorgt zo voor een verbeterde privacy. Dit voorstel volgt nadat de Europese Unie deze zomer al een akkoord heeft bereikt over de verplichting van een USB-C aansluiting. Ook die regelgeving is bedoeld om elektronisch afval (E-waste) tegen te gaan. De USB-C verplichting gaat vanaf eind 2024 in. 

Fabrikanten zijn het er niet mee eens

Indien deze regels worden aangenomen hebben deze flinke consequenties voor telefoonfabrikanten. De meeste fabrikanten beloven namelijk momenteel voor toestellen slechts twee of soms drie jaar aan updates. Alle telefoonmerken zouden dus extra stappen moeten gaan zetten om meer updates te garanderen, alsook onderdelen voor reparatie verkrijgbaar te houden. Volgens de Financial Times verzetten grote fabrikanten zich. Denk hierbij aan Apple, Google, Samsung, Oppo, Huawei en Xiaomi. Hun beargumenteren juist dat er op deze manier meer elektronisch afval wordt gecreëerd omdat er meer onderdelen langer beschikbaar moeten blijven. Dit gaat volgens de grote jongens leiden tot overproductie. Vanwege deze extra gemaakte kosten zouden de regels kunnen leiden tot verhogingen in prijzen en een kleiner aanbod van goedkopere toestellen, omdat die minder interessant zouden zijn om te produceren. Een stap in deze richting is al reeds gedaan in de Verenigde Staten, na jarenlange kritiek op de repareerbaarheid van iPhones. Apple heeft recentelijk een reparatieprogramma uitgerold, waardoor consumenten bij Apple onderdelen en apparatuur kunnen bestellen om zelf hun iPhone te repareren. Wij zijn in elk geval erg benieuwd of deze nieuwe regelgeving aangenomen wordt en wat ze consequenties zullen zijn. Klik hier voor ons aanbod aan smartphones

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »